Articole

Numele Sfintilor Arhangheli

Numele Sfintilor Arhangheli

In Articole din 10 Noiembrie 2016


Sfanta Scriptura ne invata limpede si da marturie de necontestat ca dumnezeiestile puteri ceresti comunica neincetat cu lumea oamenilor. Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie a Bisericii Ortodoxe nedescopera care sunt numele celor sapte sfinti arhangheli, capeteniile puterilor ceresti.

Ele sunt: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Iegudiil, si Varahiil, carora, uneori, li se adauga si numele lui Ieremiil.

"Mihail" in limba ebraica insemneaza "Cine este ca Dumnezeu?" sau "Cine este egalul lui Dumnezeu?" Sfantul Arhanghel Mihail este reprezentat iconografic, inca din primele veacuri crestine, ca un voievod care in mana dreapta poarta lancia cu care il strapunge pe Satan, iar in stanga o stalpare verde de finic. In varful lanciei este reprezentata o panglica si semnul Sfintei Cruci, in rosu. Sfantul Arhanghel Mihail este mai cu seama cinstit ca Pazitor al Ortodoxiei Credintei si ca luptator impotriva ereziilor.

"Gavriil" insemneaza "Omul lui Dumnezeu," sau "Puterea lui Dumnezeu." El este vestitorul si descoperitorul tainelor dumnezeiesti, mai cu seama al tainei intruparii lui Dumnezeu si a celorlalte sfinte taine care stau in legatura cu ea. El este reprezentat iconografic astfel: in mana dreapta el tine o candela in interiorul careia se afla o lumanare aprinsa, iar in mana stanga, o oglinda din piatra de jasp verde. Oglinda semnifica taina ascunsa a intelepciunii lui Dumnezeu.

"Rafail" insemneaza "Vindecarea lui Dumnezeu," sau "Domnul Vindecatorul" (Vezi Cartea lui Tobit: 3: 17, 12: 15). Rafail este reprezentat iconografic ca ducandu-l cu dreapta de mana pe Tobit - Tobit este aratat tinand pestele cel pescuit in Raul Tigru - iar cu stanga tinand un vas medical din alabastru.

"Uriil" insemneaza "Focul lui Dumnezeu," sau "Lumina lui Dumnezeu" (III Esdra 3:1, 5: 20). Iconografic el este reprezentat tinand o sabie intinsa contra persanilor cu mana dreapta, si o limba de foc in mana stanga.

"Salatiil" insemneaza "Mijlocitorul catre Dumnezeu" (III Esdra 5: 16). Iconografic el este reprezentat cu fata si privirea aplecata, cu mainile la piept, in chip de rugaciune.

"Iegudiil" insemneaza "Cel care il preaslaveste pe Dumnezeu." El este reprezentat iconografic cu o cununa de aur in mana dreapta, si cu un bici cu trei cozi in mana stanga.

"Varahiil" insemneaza "Binecuvantarea lui Dumnezeu". El este reprezentat tinand la piept un trandafir alb.

"Ieremiil" insemneaza "inaltarea lui Dumnezeu." El este cinstit ca cel care starneste si inspira gandurile si cugetarile dumnezeiesti care il inalta si il apropie pe om de Domnul Dumnezeu (III Ezra 4: 36).

Sfantul Nicolae Velimirovici