Articole

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a savarsit Sfanta Liturghie la Biserica Sfanta Vineri - Noua

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a savarsit Sfanta Liturghie la Biserica Sfanta Vineri - Noua

In Articole din 22 Iunie 2017

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a savarsit Sfanta Liturghie la Biserica "Sfanta Vineri - Noua", cu prilejul sarbatorii Cuvioasei Parascheva

In seara zilei de marti, 13 octombrie 2009, in ajunul sarbatorii Cuvioasei Parascheva, credinciosii parohiei "Sf. Cuv. Parascheva" din cartierul bucurestean Mihai Bravu si-au cinstit ocrotitoarea in cantari de lauda, cerand ajutor de la "cea mult folositoare". Slujba Veceniei care a fost oficiata de parintele protopop Dinu Pompiliu impreuna cu un ales sobor de preoti si diaconi a fost intregita si de binecuvantarea si prezenta Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

La finalul slujbei de seara de la Biserica "Sf. Parascheva" din cartierul Mihai Bravu, str. Cercelus, nr. 18, Preafericirea Sa a rostit un cuvant de invatatura in care a subliniat ca aceasta sfanta cuvioasa se bucura de o foarte mare evlavie in toata Biserica Ortodoxa, dar mai ales in Romania, la Iasi, unde se afla cinstitele ei moaste si, de asemenea, in mod deosebit in Bucuresti, unde se afla 17 biserici care o au ca ocrotitoare. Sfanta Parascheva este si ocrotitoarea manastirii maicilor din Resedinta patriarhala. Intaistatatorul Bisericii noastre a evidentiat ca "este o mare minune cum aceasta sfanta, care a trait doar 25 sau 27 de ani, a putut influenta evlavia, spiritualitatea multor popoare ortodoxe" si a evidentiat etapele importante din viata Sfintei Parascheva, subliniind ca "aceasta sfanta s-a nascut intr-o familie in care evlavia crestina ortodoxa era modul de vietuire al intregii familii. Ea a fost de mica o rugatoare fierbinte. A simtit o chemare deosebita pentru viata duhovniceasca si de aceea intr-o zi cand a auzit la biserica citindu-se Evanghelia «Cel ce voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-mi urmeze Mie», a hotarat sa devina monahie, sa intre in viata pustniceasca", a spus Parintele Patriarh Daniel.

In continuare, Patriarhul Romaniei a aratat in cuvantul Sau ca Ocrotitoarea Moldovei si a celor 17 biserici din Capitala a devenit un vas ales al sfinteniei, prin post, prin rugaciune, prin nevointa si prin dorinta ei fierbinte de a urma viata pustniceasca si a facut cunoscut credinciosilor prezenti evlavia deosebita a mai multor popoare ortodoxe pentru aceasta Sfanta Cuvioasa. "Sfanta Cuvioasa Parascheva a adunat popoarele ortodoxe intr-o spiritualitate deosebita. In fiecare tara in care au stat moastele ei, poporul a simtit ajutorul lui Dumnezeu lucrand prin sfinti. Popoarele ortodoxe din tarile respective au inteles adevarul din cuvintele psalmistului «Minunat este Dumnezeu intru sfintii Sai». Dumnezeu doreste ca prin oameni sfinti sa ajute pe oamenii credinciosi pentru a intelege mai bine taina Bisericii, ca trup al lui Hristos", a spus Preafericitul Patriarh Daniel.

In final, Preafericirea Sa a oferit parintelui paroh Cristian Popa, cu prilejul hramului bisericii, o cruce de binecuvantare pentru altarul Bisericii si o Sfanta Scriptura, editie jubiliara pentru biblioteca parohiei. Parintele Cristian Popa a multumit in numele credinciosilor si preotilor slujitori Preafericitului Parinte Patriarh pentru binecuvantarea oferita la acest ceas de rugaciune inaltat ocrotitoarei bisericii. "Cei care se aduna aici in biserica sunt impreuna cu noi lucratori in ogorul Bisericii si ne dorim ca aceasta lucrare sa sporeasca prin binecuvantarea pe care astazi ati adus-o in mijlocul credinciosilor nostri, prin dragostea si bucuria pe care ni le-ati impartasit din evlavia pe care o aveti catre Cuvioasa Parascheva si din dragostea pe care o aveti fata de cei pe care ii pastoriti, pe noi, preoti si credinciosi, din cea mai inalta demnitate de Patriarh al Romaniei", a spus parintele paroh Cristian Popa.

Dupa ce a binecuvantat credinciosii parohiei cu hramul Sfanta Cuvioasa Parascheva din cartierul Mihai Bravu, Intaistatatorul Bisericii noastre a participat si la Privegherea de la Manastirea "Sfanta Cuvioasa Parascheva" din Resedinta patriarhala, unde a rostit un cuvant de folos pentru maicile din obstea acestei manastiri nou-infiintate.

Preafericirea Sa a subliniat ca Sfanta Cuvioasa Parascheva a ajuns la desavarsire intr-un timp foarte scurt, deoarece s-a mutat la Domnul fiind foarte tanara, fiind model de viata duhovniceasca pentru toti monahii si toate monahiile. Sfanta Cuvioasa Parascheva si-a impartit toata avutia saracilor aratand ca bogatia cea mai mare a vietii este prezenta lui Hristos prin lucrarea Duhului Sfant, in inimile noastre. Patriarhul Romaniei a evidentiat ca "Sfanta Parascheva este o calauza a pelerinilor, dar nu doar o calauza a pelerinilor spre sfintele ei moaste de la Iasi, ci o calauza a credinciosilor care sunt pelerini calatori spre imparatia lui Dumnezeu", a aratat Patriarhul Daniel.

Intaistatatorul Bisericii noastre a subliniat ca Maica Domnului este cea dintai icoana a monahismului, iar Sfanta Cuvioasa Parascheva este o sfanta care a avut o evlavie deosebita pentru Maica Domnului si de aceea ea a devenit o calauza a tuturor monahilor si monahiilor in ceea ce priveste viata duhovniceasca. In cuvantul sau, Parintele Patriah a mai evidentiat faptul ca Sfanta Parascheva a ajuns la o intensitate a sfinteniei rar intalnita, iar puternica ei dragoste pentru Dumnezeu, pentru Biserica a facut-o calauza a tuturor credinciosilor, dar mai ales a celor care traiesc in manastire. Preafericirea Sa a aratat ca "la varsta de 25 de ani a ajuns la o desavarsire a vietii duhovnicesti si aceasta ne arata ca nu conteaza atat de mult varsta biologica cat conteaza ravna teologica, zelul duhovnicesc, dragostea noastra pentru Dumnezeu, pentru Biserica si pentru sfintii Lui, iar, ca o sfanta tanara, ea atrage foarte mult pe tinerii crestini duhovnicesti, care vin la biserica si se inchina la sfintele ei moaste si simt ajutorul ei".

Sursa: basilica.ro