Sfantul Fanurie

Turta Sfantului Fanurie

Turta Sfantului Fanurie

In Sfantul Fanurie din 05 Martie 2014

 

Timp preparare: 10 minute
Timp de gatit: 50 minute
Durata totala: 1 ore
Portii: 8
 
Turta Sfantului Fanurie - o prajitura cu specific grecesc, gustoasa si usor de pregatit. Desi nicio scriere nu precizeaza nimic in legatura cu mama Sfantului Fanurie, exista o puternica traditie in Grecia si Cipru, legata de "fanuropite", prajiturile Sfantului Fanurie, care se dau de pomana pentru sufletul mamei acestuia. Se spune ca mama lui era o femeie plina de pacate, care nu a vrut sa se pocaiasca pana la moarte. In timpul martiriului, Sfantul Fanurie s-a rugat ca "oricine se roaga pentru mantuirea mamei lui Fanurie sa fie ajutat". Turtele se pot face oricand in timpul anului, dar in mod deosebit se coc in ziua de 26 august, fiind aduse apoi la vecernia dinaintea Sfintei Liturghii din data de 27 august, unde sunt binecuvantate si apoi impartite. Cei care le ofera, rostesc rugaciuni "pentru mama Sfantului Fanurie".
 
Ingrediente:
 
375 ml. ulei de masline extra virgin
500 g. zahar
1 kg. faina
375 ml. apa calduta
125 ml. coniac
250 ml. suc proaspat stors de portocale
300 g. stafide
1/2 lingurita nucsoara pudra
1 varf de cutit cuisoare pudra
1 lingurita scortisoara pisata
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 plic praf de copt (10 g.)
miere
nuca (o jumatate de cana) tocata sau susan
 
Instructiuni:
 
Amestecam zaharul cu uleiul de masline pana cand acesta se dizolva. Se adauga apa calduta, coniacul, condimentele si bicarbonatul dizolvat in sucul de portocale. Int-un bol separat, amestecam faina, praful de copt si stafidele. Adaugam acesta compozitie peste cea initiala (compusa din ulei si zahar etc). Apoi, se mixeaza ingredientele. Compozitia rezultata se toarna in tava, se stropeste cu putin ulei de masline si se introduce in cuptorul preincalzit. Se coace la foc potrivit (175-180 grade C) timp de 45-50 de minute. Dupa ce prajitura este scoasa din cuptor se unge cu miere si se orneaza cu nuca tocata sau seminte de susan.