Stiri

Botezul Domnului

Botezul Domnului

In Stiri din 08 Ianuarie 2013

 

Botezul Domnului este sarbatorit de Biserica Ortodoxa pe 6 ianuarie.  Sarbatoarea se mai numeste "Epifania” sau "Teofania”, adica Aratarea Domnului, pentru ca in aceasta zi Mantuitorul Iisus Hristos S-a aratat sau a iesit pentru prima oara in lume. Aceast mare praznic a fost randuit de catre Biserica in amintirea momentului cand Mantuitorul nostru Iisus Hristos a primit Botezul in apa Iordanului de la Sfantul Ioan Botezatorul, "Inaintemergatorul Domnului”. La Botez, in Iordan, Mantuitorul este marturisit pentru prima data, in modul cel mai clar, de Dumnezeu Insusi ca Mesia si Mantuitorul lumii.
 
La Botezul Mantuitorului in Iordan S-a revelat Dumnezeu ca fiind Treimic: Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Sfanta Sriptura si Sfanta Traditiei manrtusesc faptul ca toate trei Persoanele Sfintei Treimi sunt prezente la Botezul Mantuitorului in raul Iordan. Fiul este in apa, botezat de catre Ioan, Duhul Sfant se coboara in chip de porumbel si ramane asupra Mantuitorului, iar Tatal marturiseste din cer cu glas auzit de oameni: "Acesta este Fiul Meu Cel iubit intru Care am binevoit”. Acest fapt este subliniat si de troparul sarbatorii:  "In Iordan, botezandu-Te Tu, Doamne, inchinarea Treimii S-a aratat, caci glasul Parintelui a marturisit Tie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te. Si Duhul in chip de porumbel a adeverit intarirea cuvantului”.
 
Amintim ca de Boboteaza este sfintita Agheasma Mare. Tot acum sunt sfintite apele.  In localitatile situate la malul unei ape preotul sau, dupa caz, arhiereul, impreuna cu credinciosii, merg in procesiuni pana pe malul respectivei ape unde oficiaza slujba de sfintire.