Stiri

Întâmpinarea moaştelor Sfântului Arhidiacon Ştefan

Întâmpinarea moaştelor Sfântului Arhidiacon Ştefan

In Stiri din 10 Noiembrie 2016

Racla cu moaştele Sfântului Arhidiacon Ştefan a fost adusă sâmbătă, 22 octombrie 2016, în România de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Gavriil, Mitropolit de Nea Ionia şi Filadelfia. Întâmpinarea odoarelor duhovniceşti a avut loc în salonul oficial al Aeroportului Internaţional „Henri Coandă” de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal.

A fost săvârșită slujba Polihroniului, iar la finalul acesteia, IPS Părinte Mitropolit Nifon a exprimat bucuria de a primi, în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, sfânta relicvă a Întâiului Mucenic şi Arhidiacon Ştefan. „Aţi venit la începutul sărbătorilor cu totul speciale şi înălţătoare de la Bucureşti, când sărbătorim pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, unde foarte mulţi credincioşi pelerini vin să se închine şi să se bucure în numele credinţei ortodoxe.

Suntem foarte bucuroşi pentru că zilele următoare vom trăi momente înălţătoare împreună, momente de dragoste, de speranţă şi de credinţă, pentru că avem mare nevoie, astăzi, în lumea contemporană, când sfânta noastră Ortodoxie trebuie să facă faţă diverselor provocări şi, uneori, chiar contradicţii. Dar sfânta noastră Ortodoxie merge înainte cu conştiinţa că slujeşte cu loialitate profundă poporul lui Dumnezeu, pentru că noi avem conştiinţa că suntem Biserica cea una, sfântă, sobornicească şi apostolică”, a spus IPS Părinte Mitropolit Nifon.

Înaltpreasfinţitul Părinte Gavriil, Mitropolit de Nea Ionia şi Filadelfia, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon pentru întâmpinare şi a evidenţiat lucrarea minunată a Sfântului Arhidiacon Ştefan pentru credincioşii care se roagă lui cu credinţă. „Faptul că delegaţia dimpreună cu smerenia mea am adus moaştele Sfântului Arhidiacon Ştefan dovedeşte că este o mărturie ortodoxă de iubire şi de frăţietate între Biserici. Împărăteasa Eudoxia este cea care a dăruit aceste sfinte moaşte, ca urmare a unei minuni săvârşite în viaţa personală a împărătesei. În anul 1922, după ce refugiaţii greci au venit din Asia Mică, cel mai sfânt lucru pe care l-au avut şi l-au adus a fost racla cu moaştele Sfântului Arhidiacon Ştefan şi de acolo el a fost depus în zona Nea Ionia din Atena la Biserica «Sfântul Ştefan». Precum împărătesei Eudoxia i-a săvârşit o minune foarte mare, de atunci până astăzi se petrec minuni cu oamenii care se închină cu credinţă la sfintele moaşte, atât timp cât Dumnezeu va îngădui să ne mai închinăm la moaştele sfinţilor. Sfinţii ne unesc, Sângele şi Trupul Mântuitorului ne unesc şi vă rog să vă rugaţi și pentru noi, dar și pentru ca toţi pelerinii care se vor închina să fie ascultaţi de Sfântul Ştefan, care este foarte mult iubit în Grecia”, a precizat IPS Părinte Gavriil, Mitropolit de Nea Ionia şi Filadelfia.

La slujba de întâmpinare au participat consilieri patriarhali de la Sectorul relaţii bisericeşti, interreligioase şi comunităţi bisericeşti externe, preoţi de la Mănăstirea Radu Vodă, Grupul psaltic „Potirul” şi personal din cadrul Aeroportului Internaţional „Henri Coandă”.

Ioan Buşagă
Sursa: ziarullumina.ro